Két programra invitálják az utazni vágyókat és a kisvonat iránt érdeklődőket a Győri kapu Kapuzörgető program keretében:

 

Az első egy beszélgetés a kisvasút múltjáról és a Győri kapuhoz való kötődéséről, míg másnap egy közös vonatozás Mahócára.

Részletek lentebb:

 

Beszélgessünk a Győri kapu és a kisvonat kapcsolatáról! Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Utazott egykoron kisvonattal a Szent Annáról Lillafüredre? Jöjjön el és mesélje el!
Másnap, szombaton ismét a Győri kapusiak fognak vonatozni! (De ez már egy másik történet...)

A Kapuzörgető program részeként elindítottuk a helytörténeti, helyismereti folyamatunkat. Számítunk a Győri kapuban élő emberek, vagy egykor itt élők, ide kötődők aktív részvételére, hiszen célunk egy olyan részvételi alapú, helyismereti kutatás megvalósítása, amely során a városrészben élők tárgyi és szellemi emlékeit, történeteit felhasználva alkothatunk közösen valami maradandót az utókornak a régmúltról.
Felvesszük a kapcsolatot a településrész történeti, kulturális, művészeti emlékeit gondozó intézményekkel, szakembereink levéltári, muzeológus és könyvtári háttérkutatásokat fognak végezni, hogy feltárják a településrész történelmét.
A helyismereti munka az „oral history” (szemtanúkra épülő történetírás) módszerével valósul meg, amely kiegészül majd fotók és írásos dokumentumok gyűjtésével, digitális úton történő archiválásával.
Két kiadványt tervezünk megjelentetni a helytörténeti és helyismereti kutatások eredményeiről az elkövetkezendő időszakban.
11 alkalommal tervezünk beszélgetéseket, nosztalgia esteket, a Győri kapu történeti emlékeinek megismerése, megidézése céljából. Ezt a munkát egy közösségi tárlat fogja lezárni, amely a helytörténeti, helyismereti kutatások eredményeiből kerül majd összeállításra.

Időpont, helyszín: 2020.10.30., péntek 17:00-18:30, Ifjúsági Ház, Miskolc, Győri kapu 27/A., 8.sz. terem.

Moderátor: Dr. Rémiás Tibor történész, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója.

A rendezvényen a COVID-szabályok betartása kötelező!

A program a "Kapuzörgető" TOP-6.9.2-16-MI2-2017-00003 Helyi identitás és kohézió erősítése projekt keretén belül valósul meg.
Szervező: Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület.
NOSZTALGIAKIRÁNDULÁS
KISVONATTAL MAHÓCÁRA
A LILLAFÜREDI ÁLLAMI ERDEI VASÚT ELSŐ INDULÁSÁNAK
100. ÉVFORDULÓJÁN!

Jöjjön el velünk erre a csodás, helyismereti, helytörténeti vonatkozással egybekötött élménynapra! Állítsunk emléket közösen annak a ténynek, miszerint a Győri kapuban volt egykor a város kultikus kisvasút vonalának végállomása, amely városi vonala a lakosság tömegközlekedését is kielégítette azokban az időkben.

100 éve indult el az első szerelvény!
A Győri kapu lakóit szeretettel invitálják a Kapuzörgetők erre a nosztalgikus vonatkirándulásra, amely során múltidéző beszélgetések mellett egyéb kisebb programokra is lehetőségünk nyílhat.

TERVEZETT PROGRAM:
Indulás: 2020. 10. 31-én, szombaton 10:00 órakor a LÁEV Dorottya utcai végállomásáról 2 vonattal. Találkozó 09:45-kor. Kérjük a regisztráció előtt senki ne szálljon fel a szerelvényekre!
Visszaindulás: 14:30 és 16:30-kor. Mahócáról.

A programon a részvétel a Győri kapuban lakók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
A különvonatra egyéb jegyvásárlási lehetőség: NINCS!

Jelentkezés: a kapuzorgeto.vasar @ gmail.com e-mail címen. Kérjük, a levélben adják meg a kirándulásra jelentkezők nevét, lakcímét és életkorát, illetve, hogy az első vagy a második vonattal indulnának vissza!
Jelentkezési határidő: 2020.10.27. 20:00 óra.

Fakultatív lehetőségek a program során: -- "Batyus” piknik Andókúton
- Kisebb kirándulás vadregényes környezetben (20-30 perc Ortástető és Andókút között lévő sziklabevágásnál, a régi nyomvonal mentén)
- Varbó - Andó-kúti Erdei Tanösvény kirándulás (2,7 KM, kb 2,5 óra)
- Szabad program.
Kérjük, szíveskedjenek előre jelezni az e-mailben, amennyiben részt vennének egy vagy több fakultatív programon.

A rendezvényen a COVID-szabályok betartása kötelező!

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

A program a "Kapuzörgető" TOP-6.9.2-16-MI2-2017-00003 Helyi identitás és kohézió erősítése projekt keretén belül valósul meg.
Szervező: Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület.

További információ:
https://www.facebook.com/kapuzorgeto
Tel: +36 70 953 6617, +36 30 618 5055