"Egy természetfotónál az a legfontosabb, hogy a felvétel hangulatot közvetítsen, amely a szemlélődő számára esztétikai élményt, számomra pedig életre szóló emléket jelent." ifj. Bóta István
A 16 éves Bóta István természetfotóiból nyílt kiállítás pénteken, az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, Lillafüreden.
A tárlat megnyitóján Bózsó Gyula műszaki osztályvezető arról beszélt, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. társadalmi szerepvállalásához jól kapcsolódik a társaság profiljához kötődő ifjú tehetségek, mint például ifj. Bóta István támogatása. Úgy fogalmazott: az erdőgazdaság és a fiatal alkotó között már korábban is volt kapcsolat, a cég kiadványaiban, internetes felületein lehetett találkozni a képeivel. Azt kérte: mutasson utat a saját generációjának, hogy nem csak az internet és a mobiltelefon létezik, hanem vannak olyan nagyszerű hobbik is, mint a természetfotózás.
Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója köszöntőjében azt mondta: a Bóta család és az erdei vasút között szorosabbá vált a kapcsolat az utóbbi hónapokban. Ennek eredménye az a két vadászati tematikájú utasszállító kocsi, amelyek nemrég közlekednek a LÁEV vonalán.
A megnyitón ott volt Bóta István oktatója, Erdődi István, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára is. Az oktatási intézmény fotószakkörének vezetője kijelentette: a 21. században élünk, és azt gondolnánk, hogy nagyon sokat tudunk a természetről, pedig komoly hiányosságaink vannak még. Úgy fogalmazott: azért örül a kiállításnak, mert ez egy olyan műfaj, ami az emberekhez közelebb viszi a természetet. Erről sokszor azt gondoljuk, hogy ismerjük és mindent tudunk róla, de azután kiderül, hogy vannak még feltáratlan területek.
Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője felkérte Bóta Istvánt, hogy az erdőgazdaság erdei iskoláiban is mutassa be képeit. Az ifjú alkotó az erdészeti társaság ajándékát is átvehette az ünnepségen. A megnyitón a Bükki Vadászkürtösök is rövid "koncertet" adtak: érdekesség, hogy ott volt közöttük Bótáné Batta Olga, István édesanyja is.
A természetfotó kiállítás 2017. tavaszáig látható a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában.