Lillafüredi  Állami  Erdei  Vasút

A Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány weboldala

Lillafüredi Állami Erdei Vasút
Fergeteges siker a Múzeumok Éjszakáján

Sikeresek voltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút programjai a Múzeumok Éjszakáján, a résztvevők száma felülmúlta a tavalyi évet is. A Dorottya úti végállomásnál "Kötött pályán - kötetlenül" címmel megrendezett mozdonyparádéra már a délelőtti óráktól folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Öröm volt látni az állandó nyüzsgést a kiállított mozdonyaink körül: kisgyerekes családok, fiatalok, idősek váltották egymást, minden korosztály képviseltette magát. Jól láthatóan mindenki élvezte, hogy be lehetett ülni a vezetőfülkébe is. Úgy becsüljük legalább ötszázan vettek részt a mozdonyparádén, még Budapestről és Debrecenből is voltak vendégeink - mondta Mátrai Imre, a LÁEV üzemigazgatója.

A Dorottya úti indulóállomásunkat az MVK Zrt. ingyenes nosztalgia villamosával lehetett elérni. Úgy gondolom látványos volt, az országosan egyedülálló összefogás, amivel a Miskolc Városi Közlekedési Zrt., a MÁV Zrt. valamint az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút közösen képviselt és népszerűsítette a kötött pályás közösségi közlekedést a Múzeumok Éjszakáján városunkban.

Az esti különvonat három kocsija is szinte teljesen megtelt, közel százan utaztak velünk a Fazola-kohóhoz ahol a 200 éves jubileumra emlékezve 200 mécsest helyeztünk el hazánk első számú ipartörténeti emléke köré. A program során a puskaporosi megállónktól rövid sétával felkerestük Herman Ottó sírját, a Fazola család síremlékét, és a Bükk állatvilágának kutatója, Vásárhelyi István végső nyughelyét is. A Herman Ottó emlékházban - a természettudós egykori lillafüredi nyaralójában - Nagy Gábor múzeumvezető tartott igen érdekes ismertetőt. A Lillafüred és a Fazola-kohó között óránként indított esti ingajárataink is népszerűnek bizonyultak, a szerelvények tömve közlekedtek, és az Ökoturisztikai Központunk kiállítását valamint az István cseppkőbarlangot is nagyon sokan megnézték. Azt hiszem a résztvevők igen színvonalas és látványos programsorozatban vehettek részt ezen az éjszakán Lillafüreden - vont mérleget Mátrai Imre.

A fotókat Bihari Ádám készítette a Dorottya utcában a járműkiállításon.